Najlepsze pierniczki
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag miodu
- 12 dag masła lub margaryny
- 1 jajo
- 1 dag sody oczyszczanej
- 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżka kakao
Składniki na lukier królewski:
Wskazówki:- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
Sposób wykonania ciasta na pierniczki:
- Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty).
- Zrobić wgłębienie na środku. Wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajko. (Miód, jeśli nie jest płynny, można wcześniej podgrzać razem z masłem, kakao,cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką).
- Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. W razie potrzeby dosypać mąki. Wykrawać kształty i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciastka należy piec w 180 stopniach około 7 minut.
- Osobiście polecam zabierać się za zajadanie jakieś 7 dni wcześniej, wtedy są najpyszniejsze.
- I na koniec: jeśli ozdabiasz pierniczki [ a wypada to zrobić !] to wtedy należy zredukować cukier do 10-15 dag.
Przygotowanie lukru:
- Cukier puder miksować z białkami przez około 15 minut.
- Gotowy lukier podzielić na tyle miseczek ile kolorów chcemy otrzymać. Dodać barwniki i dokładnie mieszać aż otrzymamy jednolity kolor.
- Kolorowy lukier przełożyć do worków cukierniczych z tytką.
Średnio nagrzany piekarnik to 160 stopni?
OdpowiedzUsuń180 stopni
Usuńsą pyszne,polecam przepis
OdpowiedzUsuń