Szarlotka świąteczna
Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szkl. cukru
- 100 g masła
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 1-1,4 kg jabłek
- 100 g mieszanki posiekanych dowolnych orzechów
- 2 łyżki miodu
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżki cynamonu
Sposób wykonania:
- Składniki na ciasto, poza jajkami, dokładnie łączymy. Masło musi być miękkie.
- Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aż się porządnie schłodzi.
- Wykonujemy nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy ogryzki i kroimy w plasterki. Smażymy na małym ogniu około 10 minut - do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki na nadzienie i dokładnie mieszamy.
- Formę na ciasto smarujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na około 5 mm i przekładamy na formę. Z pozostałego ciasta wykrawamy gwiazdki, które posłużą za dekorację wierzchu ciasta.
- Na ciasto wykładamy masę i układamy gwiazdki.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.
Smacznego :)
apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń