Jabłkowo - Kokosowe batoniki owsiane
Składniki na blaszkę o wymiarach ok. 20 x 20 cm:
- 75 g miodu
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 średnie jabłka - 170 g
- 75 g daktyli
- 75 g suszonej żurawiny
- 50 g pistacji - nie miałam, więc zamieniłam na posiekane orzechy
- 200 g płatków owsianych górskich
- 75 g wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
- W dużym rondelku lub garnku rozpuścić miód, cukier, masło. Dodać cynamon, jabłka starte na tarce na dużych oczkach, i posiekane daktyle oraz orzechy. Podgrzewać jeszcze 3-4 minuty i zdjąć z ognia.
- Kolejno dodać żurawinę, wiórki kokosowe i płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 1 80 stopniach około 35-40 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz