Domek z piernika
Składniki na ciasto na ok. 3-4 domki:
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag miodu
- 12 dag masła lub margaryny
- 1 jajo
- 1 dag sody oczyszczanej
- 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżka kakao
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
Dodatkowo:
- barwniki spożywcze
- posypka maczek, srebrna
- pisaki spożywcze
- lentilki czekoladowe
- posypka śnieżynki
- posypka pyłek srebrny i złoty
Sposób wykonania ciasta na pierniczki:
- Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty).
- Zrobić wgłębienie na środku. Wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajko. (Miód, jeśli nie jest płynny, można wcześniej podgrzać razem z masłem, kakao,cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką).
- Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
- Powykrawać kształty. Średnica podstawy na domek powinna wynieść około 20 cm. Można posłużyć się talerzykiem do obrysowania kształtu.
- Wycięte formy należy piec w 180 stopniach około 7 minut.
- Cukier puder miksować z białkami przez około 15 minut.
- Pozostaje już tylko złożenie domku i udekorować według własnego gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz