Tarta makowa
Składniki na ciasto (forma śr. 24 cm):
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru pudru
Składniki na masę makową:
- 450 g masy makowej z puszki
- 1 łyżka miodu
- 1 jabłko
- 1 białko
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sposób wykonania:
- Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i cukrami. Dodać żółtko i miękkie, pokrojone masło. Zagnieść ciasto, odkroić 1/4 części ciasta i oba kawałki zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę ( tą większą część).
- Formę na ciasto wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto , ponakłuwać widelcem albo obciążyć fasolą. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
- Farsz: Jabłko zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, połączyć z masą makową, miodem, rodzynkami, migdałami i orzechami.
- Białko ubić na sztywną masę i dodać do farszu. Całość wyłożyć na tartę.
- Piec około 30 minut w 180 stopniach.
- Z pozostałego ciasta foremką wyciąć dowolne kształty i udekorować wierzch ciasta dopiero po około 15 minutach pieczenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz