Szukaj na tym blogu

Tarta makowa


 

Składniki na ciasto (forma śr. 24 cm):

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru
Składniki na masę makową:
  • 450 g masy makowej z puszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jabłko
  • 1 białko
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
Sposób wykonania:
  1. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i cukrami. Dodać żółtko i miękkie, pokrojone masło. Zagnieść ciasto, odkroić 1/4 części ciasta i oba kawałki zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę ( tą większą część).
  2. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto , ponakłuwać widelcem albo obciążyć fasolą. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
  1. Farsz: Jabłko zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, połączyć z masą makową, miodem, rodzynkami, migdałami i orzechami. 
  2. Białko ubić na sztywną masę i dodać do farszu. Całość wyłożyć na tartę.
  1. Piec około 30 minut w 180 stopniach. 
  2. Z pozostałego ciasta foremką wyciąć dowolne kształty i udekorować wierzch ciasta dopiero po około 15 minutach pieczenia.
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger