Szukaj na tym blogu

Kurczak w delikatnym sosie śmietanowym




Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka
  • 300 ml kremówki 30 %
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na oleju.
  2. Przesmażone mięso przełożyć na talerz, a na wolnej patelni przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  3. Dodać śmietanę, przyprawy i całość gotować jeszcze 5 minut. 
  4. Z patelni odlać odrobinę sosu i wymieszać z mąką, przelać ponownie na patelnię. 
  5. Wrzucić z powrotem mięso do sosu.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger