Szukaj na tym blogu

Snickers czekoladowy bez pieczenia



Składniki na krem czekoladowy:
  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 125 g czekolady mlecznej
  • 400 ml śmietanki 30%

Składniki na krem orzechowy:
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 250 g masła orzechowego

Dodatkowo:
  • opakowanie krakersów solonych na dwie warstwy
  • 400 g herbatników
  • 300 g orzeszków ziemnych smażonych

Sposób wykonania:
  1. Obie czekolady siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  2.  Serek mascarpone i śmietankę lekko ubić, dodać masło orzechowe i wymieszać do połączenia.
  3. Foremkę 25 x 25 cm włożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Rozsmarować 1/3 kremu orzechowego. Przykryć pierwszą warstwą herbatników, połową kremu czekoladowego i połową porcji orzechów ziemnych.
  4.  Kolejne warstwy: krakersy, krem orzechowy, herbatniki, krem orzechowy.
  5. Wierzch ciasta smarujemy kremem czekoladowym, posypujemy orzechami i polewamy resztą kremu czekoladowego. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger