Snickers czekoladowy bez pieczenia
- 125 g czekolady gorzkiej
- 125 g czekolady mlecznej
- 400 ml śmietanki 30%
Składniki na krem orzechowy:
- 250 g mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 250 g masła orzechowego
Dodatkowo:
- opakowanie krakersów solonych na dwie warstwy
- 400 g herbatników
- 300 g orzeszków ziemnych smażonych
Sposób wykonania:
- Obie czekolady siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- Serek mascarpone i śmietankę lekko ubić, dodać masło orzechowe i wymieszać do połączenia.
- Foremkę 25 x 25 cm włożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Rozsmarować 1/3 kremu orzechowego. Przykryć pierwszą warstwą herbatników, połową kremu czekoladowego i połową porcji orzechów ziemnych.
- Kolejne warstwy: krakersy, krem orzechowy, herbatniki, krem orzechowy.
- Wierzch ciasta smarujemy kremem czekoladowym, posypujemy orzechami i polewamy resztą kremu czekoladowego. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz