Kurczak generała Tso
Składniki marynaty:
- 1 surowe jajko
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 duża pierś z kurczaka
- panierka panko
- olej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka wina ryżowego mirin (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 150 ml bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
- 1/2 papryczki chilli drobno pokrojonej
- 2 cm kawałek imbiru startego na drobnej tarce lub bardzo drobno posiekanego
- 1 cebula
- 1/3 czerwonej papryki
- 2 łyżki ziaren sezamu uprażonego na patelni
- szczypiorek
- Mięso kroimy na małe kawałki
- Mieszamy je z jajkiem, mąką kukurydzianą i sosem sojowym, odstawiamy na 15 minut do lodówki.
- W dużej szklance łączymy wszystkie składniki sosu.
- Cebulę kroimy w pół talarki, a paprykę w paski.
- Obtaczamy kawałki mięsa w panierce panko i smażymy w woku na głębokim oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Rozgrzewamy woka do wysokiej temperatury. Dodajemy dwie łyżki oleju oraz imbir, czosnek i chili.
- Po chwili wrzucamy cebulę i paprykę.
- Gdy warzywa się obsmażą dodajemy sos.
- Gdy zawartość woka zacznie się gotować i gęstnieć dokładamy mięso. Szybko mieszamy, aby panierka wchłonęła część sosu.
- Podajemy z babeczką ryżu jaśminowego, posypane sezamem i drobno pociętym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz