Szukaj na tym blogu

Kurczak generała Tso




Składniki marynaty:
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
Dodatkowo:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • panierka panko
  • olej
Składniki na sos:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka wina ryżowego mirin (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 150 ml bulionu drobiowego
Składniki dodatkowe:
  • 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
  • 1/2 papryczki chilli drobno pokrojonej
  • 2 cm kawałek imbiru startego na drobnej tarce lub bardzo drobno posiekanego
  • 1 cebula 
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2 łyżki ziaren sezamu uprażonego na patelni
  • szczypiorek
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso kroimy na małe kawałki
  2. Mieszamy je z jajkiem, mąką kukurydzianą i sosem sojowym, odstawiamy na 15 minut do lodówki.
  3. W dużej szklance łączymy wszystkie składniki sosu.
  4. Cebulę kroimy w pół talarki, a paprykę w paski.
  5. Obtaczamy kawałki mięsa w panierce panko i smażymy w woku na głębokim oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  6. Rozgrzewamy woka do wysokiej temperatury. Dodajemy dwie łyżki oleju oraz imbir, czosnek i chili.
  7. Po chwili wrzucamy cebulę i paprykę. 
  8. Gdy warzywa się obsmażą dodajemy sos.
  9. Gdy zawartość woka zacznie się gotować i gęstnieć dokładamy mięso. Szybko mieszamy, aby panierka wchłonęła część sosu.
  10. Podajemy z babeczką ryżu jaśminowego, posypane sezamem i drobno pociętym szczypiorkiem.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger