Ciasto z ananasem
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
Pozostałe składniki:
- 500 ml kremówki 30%
- 200 g kremu czekoladowego
- 1 puszka ananasa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 śmietan fiksy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 princesy kokosowe XXL
Sposób wykonania:
- Białko ubić na sztywną pianę, Stopniowo dodawać cukier.
- Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać mąkę, a następnie dodać do piany, całość delikatnie mieszać łyżką.
- Blachę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
- Piec do suchego patyczka około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu blat przeciąć na pół. Pierwszy nasączyć sokiem z puszki z ananasa, następnie rozsmarować krem czekoladowy uprzednio-podgrzany w mikrofali.
- Ananasa pokroić w kostkę i umieścić na sitku.
- Kremówkę, cukier i śmietan fixy zmiksować na sztywno. Z kremu odłożyć do osobnej miseczki cztery łyżki.
- Śmietanę wymieszać z połową ananasa i połową pokrojonych wafelków. Wyłożyć na ciasto i przykryć drugim blatem biszkopta, który należy nasączyć sokiem z ananasa.
- Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę, wysypać pozostałe wafelki pokrojone i ułożyć kawałki ananasa.
- Gorzką czekoladę rozpuścić kąpieli wodnej lub z mikrofali i polać wierzch ciasta.
- Chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz