Świąteczny keks
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropli aromatu (np. jabłkowy)
- 1/4 szkl. mleka
- 100 g rodzynek
- 100 g kandyzowanych owoców
- 200 g suszonej żurawiny i moreli
Do dekoracji:
- 200 g białej czekolady
- 100 g kandyzowanych owoców
Sposób wykonania:
- Rodzynki i owoce na ciasto drobno pokroić i dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami mąki.
- Resztę mąki połączyć z sodą, solą i proszkiem do pieczenia.
- Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajku.
- Do masy dodać aromat, 1/3 mąki, szkl. mleka i wymieszać. Znowu dodać 1/3 część mąki, wymieszać.
- Na końcu dodać pozostałą mąkę oraz rodzynki i owoce.
- Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 190 stopniach przez około 80 minut (do suchego patyczka).
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Posypać resztą owoców.
Smacznego :)
Ale pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl