Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto:
- ok. 700 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 500 ml gorącej wody (opcjonalnie 250 ml wody i 250 ml mleka, wówczas pierogi są bardziej sprężyste)
Składniki na farsz
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów leśnych (najlepiej borowiki albo podgrzybki)
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Grzyby zalać wodą i pozostawić na całą noc.
- Następnego dnia grzyby gotować przez około 30 minut i odcedzić. Wodę zostawić.
- Kapustębulę drobno pokroić i smażyć na patelni, następnie dodać pokrojone grzyby.
- Całość zalać wodą z grzybów i dusić kolejne 30 minut na małym ogniu.
- Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
- Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut, a następnie rowałkować cienko (ok 4 mm) i wykrawać na przykład szklanką krążki o średnicy około 5 cm.
- Na każdy krążek nałożyć 1 łyżeczkę farszu.
- Złożyć na pół i zlepić boki. Opcjonalnie wykonać ozdobny oplot.
- Pierogi gotować w dużym garnku przez 3 minuty od wypłynięcia.
Porady:
- Nieużywany aktualnie kawałek ciasta przechowujemy w szczelnie przykrytym naczyniu, albo przykrywamy ściereczką, tak by nie obsychał.
- Aby ciasto nie przyklejało się do blatu przy wałkowaniu i w trakcie wykonywania pierogów podsypujemy je pod spód mąką.
- Gdy wrzucimy pierogi do wody, natychmiast delikatnie mieszamy je drewnianą łyżką, by nie przykleiły się do dna garnka. Później nie trzeba już tego robić.
- Należy pilnować by pierogi gotowały się na małym ogniu, zbyt duże wrzenie sprawi, że się rozpadną.
- Ilość pierogów gotowanych na raz jest zależna od wielkości garnka, ale nie można przesadzić. Pierogi muszą swobodnie pływać po powierzchni.
- Pierogi można przygotować znacznie przed podaniem i zamrozić. W czasie zamrażania należy jednak dbać by się nie skleiły. Najlepiej najpierw rozłożyć je w zamrażalniku tak by się nie stykały, a dopiero jak wstępnie zamarzną ostatecznie zapakować.
- Pierogi z kapustą i grzybami świetnie smakują zarówno w wersji prosto z wody jak i odsmażone.
Smacznego :)
Moje ulubione z wytrawnych! Mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację:)
OdpowiedzUsuńAle pyszotki :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze jak dla mnie.