Jabłecznik z kruszonką
marca 20, 2016
0
ciasto
,
deser
,
jabłka
,
kuchnia polska
,
mączne
,
owoce
,
słodkie
,
smaki dzieciństwa
,
z piekarnika
Tortownica, 12 porcji.
Składniki na spód ciasta:
- 100 g mąki
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 75 g masła
- 50 g margaryny
- 2 małe żółtka
- szczypta przyprawy korzennej
- 150 g cukru
Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 150 g cukru
- 2 łyżki przyprawy korzennej
Kruszonka:
- 50 g masła
- 75 g cukru
- 125 g mąki
Sposób wykonania:
- Masło połączyć z margaryną, dodać cukier, żółtko i przyprawę korzenną. Całość połączyć.
- Dodaj obie mąki, pozostałe żółtka i wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść.
- Wyrobione ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
- Jabłka pokroić w kostkę, przesmażyć z przyprawą korzenną i cukrem.
- Tortownicę wylepić ciastem i piec przez 10 minut w 200 stopniach.
- Następnie wyłożyć jabłka i posypać kruszonką utartą palcami.
- Całość piec jeszcze około 30 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz