Cukinie nadziewane mięsem mielonym
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 500 g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g żółtego sera
- 150 g koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
Sposób wykonania:
1. Cukinie przeciąć na pół i wydrążyć miąższ łyżką, który jeszcze się przyda.
2. Cebulę pokroić drobno w kostkę i przesmażyć na oleju razem z czosnkiem rozgniecionym.
3. Do cebuli dodać mięso mielone, krótko podsmażyć, a następnie dodać koncentrat pomidorowy. Całość smażymy, a na koniec dodać przyprawy.
4. Wydrążone cukinie skropić oliwą z oliwek, posolić, popieprzyć, oprószyć oregano i bazylią.
4. Wydrążone cukinie skropić oliwą z oliwek, posolić, popieprzyć, oprószyć oregano i bazylią.
5. Nałożyć nadzienie mięsne, posypać startym serem.
6. Piec około 30 minut w 190 stopniach.
Smacznego :)
Kocham takie nadziewane cukinie:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
OdpowiedzUsuń