Szarlotka puchowa
października 31, 2016
1
ciasta kruche
,
ciasto
,
deser
,
jabłka
,
kuchnia polska
,
mączne
,
owoce
,
słodkie
,
z piekarnika
Składniki na ciasto - blacha 25x33 cm:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 5 białek
- 1/2 szkl. cukru
- 1 kisiel cytrynowy
Sposób wykonania:
- Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z kisielem.
- Cukier i białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z jabłkami.
- 2/3 ciasta wyłożyć dno blachy, na to wyłożyć nadzienie,a wierzch rozkruszyć pozostałą 1/3 część ciasta.
- Piec około 60 minut w 190 stopniach.
Smacznego:)
bardzo smakowita ;)
OdpowiedzUsuń