Szybkie pierniczki na ostatnia chwilę
grudnia 13, 2016
1
bezopisu
,
Boże Narodzenie
,
ciasteczka
,
ciastka
,
deser
,
kuchnia polska
,
mączne
,
pierniki
,
słodkie
Składniki:
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 1 jajko
- 170 g homogenizowanej śmietany 18%
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 czubata łyżka przyprawy do pierników
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- W jednej misce zmiksować cukier, śmietanę, i jajko.
- Dodać przyprawę do pierników, mąkę, sól i skórkę z pomarańczy. Wszystko razem połączyć łyżką.
- Dłonie zmoczyć w zimnej wodzie i formować z ciasta kulki wielkością małego jajka.
- Piec na blaszce (zachować spory odstęp pomiędzy kulkami) około 20 minut w 190 stopniach.
Smacznego :)
cudnie wyglądają, świątecznie :)
OdpowiedzUsuń