Piernik na bogato
Składniki na blachę o wymiarach 20x30 cm:
Ciasto:
- 510 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 mielonego anyżu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej
- 200 g miodu
- 200 g cukru
- 110 g masła
- 1 jajko lekko ubite
Nadzienie:
- 1 i 3/4 szkl. konfitury morelowej niskosłodzonej
- 1 i 1/2 szkl. migdałów pokrojonych w słupki
- 1/2 szkl. rodzynek
- 1/2 szkl. suszonej żurawiny
- 1/2 szkl. skórki pomarańczowej
- 1/4 szkl. soku z cytryny
Lukier:
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- 1/4 szkl. soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Mąkę połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia.
- W jednym garnku podgrzać miód, cukier i masło do jednolitej masy.dodać przyprawy korzenne. odstawić z ognia.
- Płynną masę połączyć z mąką. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Następnie dodać jajko.
- Ciasto podzielić na 2 równe części, zawinąć w folię i odstawić na 2 godziny lub do następnego dnia.
- Składniki na nadzienie wymieszać ze sobą.
- Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować jedną cześć ciasta na wymiar 20x30 cm.
- Rozwałkowane ciasto przełożyć na blachę. Po nim rozprowadzić nadzienie, a na wierzch położyć drugą rozwałkowaną cześć ciasta. Brzegi docisnąć.
- Wierzch ponakłuwać widelcem.
- piec w 190 stopniach przez 40-50 minut ( wszystko zależy od piekarnika jaki mamy).
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika polukrować wierzch póki ciasto jest gorące.
Smacznego :)
Łał! Robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuń