Kaczka w jabłkach
Składniki:
- 1 kaczka 1,5 kg
- 6 łyżek soli
- 4 jabłka
- 2-3 łyżki majeranku
- pieprz, sól
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
- W trzech litrach wody rozpuścić 6 łyżek soli i w takie solance zanurzyć kaczkę i przechowywać w lodówce przez 12 godzin.
- Osuszyć kaczkę ręcznikiem papierowym.
- Z przypraw i oleju zrobić pastę, którą nacieramy mięso, także od wewnątrz. Odstawić na 2 godziny.
- Kaczkę ułożyć w brytfannie, ułożyć dookoła ziemniaki. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
- Pieczemy kaczkę pod przykryciem przez pierwszą godzinę w 210 stopniach co jakiś czas podlewając mięso wytopionym tłuszczem.
- Po godzinie kaczkę przewracamy na drugą stronę, nadal podlewając tłuszczem przez następną godzinę.
- Na 30 minut przed końcem pieczenia ( łączny czas wynosi 2,5 godziny) dodajemy pokrojone jabłka bez gniazd nasiennych, ale ze skórką i ściągany pokrywkę.
- Na 15 minut przed końcem polewamy kaczkę osoloną wodą, aby skórka była chrupiąca.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz