Klopsiki w sosie pomidorowym
listopada 11, 2017
0
kasza
,
kasza kuskus
,
kuchnia polska
,
mięsne
,
mięso mielone
,
obiad
,
zdrowe
Składniki:
Klopsiki:
Klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanej mięty
- sól, pieprz
Sos:
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 zgniecione ząbki czosnku
- 1.2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 2 puszki pomidorków krojonych
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Kuskus:
- 300 g kuskus
- 400 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich uprażone
- sól
Sposób wykonania:
- Składniki na klopsiki połączyć ze sobą, a następnie uformować kulki i smażyć na oleju.Odłożyć na talerz.
- Sos: Na tej samej patelni wlać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę, następnie dodajemy kolejno czosnek, przyprawy i pomidory. Cukier na końcu.
- Do powstałego sosu dodajemy klopsiki i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
- Kuskus zalać wrzącym wywarem i odstawić na około 5 minut.
- Do kaszy dodać pozostałe składniki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz