Szukaj na tym blogu

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki:
Klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • skórka z 1 cytryny 
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • sól, pieprz
Sos:
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 zgniecione ząbki czosnku
  • 1.2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 puszki pomidorków krojonych
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Kuskus:
  • 300 g kuskus
  • 400 ml wywaru drobiowego lub warzywnego 
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej mięty 
  • 2 łyżki posiekanej bazylii 
  • 1/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich uprażone
  • sól
Sposób wykonania:
  1. Składniki na klopsiki połączyć ze sobą, a następnie uformować kulki i smażyć na oleju.Odłożyć na talerz.
  2. Sos: Na tej samej patelni wlać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę, następnie dodajemy kolejno czosnek, przyprawy i pomidory. Cukier na końcu. 
  3. Do powstałego sosu dodajemy klopsiki i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. 
  4. Kuskus zalać wrzącym wywarem i odstawić na około 5 minut. 
  5. Do kaszy dodać pozostałe składniki. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger