Ciasto czekoladowe z masą kokosową
Składniki:
Spód:
- 200 g masła
- 1 szk. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 4 łyżki kakao
- 5 żółtek
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 białka
- ok. 1 szkl. dżemu (najlepiej wiśniowego)
Beza:
- 2 białka
- 1/2 szkl. cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
- Masło, cukier, wodę i kakao połączyć ze sobą w garnku ustawionym na małym ogniu.
- Po ostygnięciu dodać żółtka i proszek do pieczenia. Całość zmiksować.
- Dodać pianę z ubitych białek i wymieszać.
- Ciasto wyłożyć na blachę, wierzch wysmarować dżemem.
- Białka na bezę ubić na pianę z cukrem. Dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć na ciasto.
- Piec w 180 stopniach przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Smacznego :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPołączenie czekolady i kokosa zawsze jest dobre i bynajmniej ja takie lubię. Jednak odkąd odkryłam muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ w połączeniu z cukierkami z mieszanki wedlowskiej to jestem zdania, że nie ma nic pyszniejszego z takich deserów.
OdpowiedzUsuńJakie wymiary ma mieć blaszka na ciasto ?
Usuń