Wielkanocny wieniec orzechowy
Składniki:
- 20 g drożdży
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru + 1 łyżka
- 4 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 50 g masła
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g migdałów
- 1/2 szkl. masy kajmakowej
- 1/2 szkl. herbaty Earl Grey
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki rodzynków
- 2 łyżki płatków migdałowych
- lukier
Sposób wykonania:
- Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Do dużej miski wsypać przesiana mąkę, cukier, sól, 2 jajka i wyrośnięty rozczyn oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
- 1 łyżkę orzechów i migdałów grubo posiekać i odstawić na później. Pozostałe orzechy zmielić i połączyć z masą kajmakową, wystudzoną herbatą i tartą bułką. Masa musi być gęsta, więc w razie potrzeby można dodać 1 łyżkę bułki tartej.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60cm x 30cm. Na wierzch rozprowadzić równo masę orzechową.
- Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
- Ostrym nożem rulon przeciąć na pół wzdłuż i przechylić tak, aby było widać nadzienie.
- Obie połówki ciasta zawijać między sobą i połączyć końcówki, tak aby całość tworzyła wieniec. ( patrz zdjęcie niżej).
- Wierzch ciasta przełożyć rozkłóconym jajkiem, posypać wcześniej ostawionymi orzechami i migdałami oraz rodzynkami.
- Piec 40 minut w 180 stopniach.
- Upieczone ciasto polać lukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz