Czekoladowy mazurek
Składniki na ciasto na blaszkę 25x30cm:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 200 g masła schłodzonego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
Masa czekoladowa mleczna:
- 200 g mlecznej czekolady
- 80ml kremówki 30%
Masa czekoladowa biała:
- 100 g białej czekolady
- 40ml kremówki 30%
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolita masę.
- Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkować na grubości 4mm i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i ponakłuwać widelcem .
- Piec 15 minut w 200 stopniach.
- Każdą masę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wystudzony spód ciasta tworząc dowolne wzory.
- Wierzch udekorować wg własnego uznania.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz