Domowe bułki hamburgerowe
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 70 g roztopionego masła
Dodatkowo:
- sezam
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób wykonania:
- Do ciepłego mleka dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Zostawić rozczyn do wyrośnięcia na 20 minut.
- Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, mleko, jajko i sól. Wyrabiać ciasto, a w trakcie dodawać stopniowo roztopione masło.
- Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na części, uformować bułki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawić do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką na 30 minut.
- W kubku połączyć żółtko z łyżką mleka i rozsmarować wierzch bułek i posypać sezamem.
- Piec około 15-20 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)
Rady:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz