Szukaj na tym blogu

Domowe bułki hamburgerowe



Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 70 g roztopionego masła
Dodatkowo:
  • sezam
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Sposób wykonania:
  1. Do ciepłego mleka dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Zostawić rozczyn do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, mleko, jajko i sól. Wyrabiać ciasto, a w trakcie dodawać stopniowo roztopione masło.
  3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, uformować bułki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Odstawić do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką na 30 minut.
  6. W kubku połączyć żółtko z łyżką mleka i rozsmarować wierzch bułek i posypać sezamem.
  7. Piec około 15-20 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)

Rady:
  • jeśli chcecie uzyskać rozmiar bułek iście w amerykańskim stylu to z tego przepisu wyjdą 4 ogromne buły. A tak to około 7 sztuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger