Przepis na najlepsze ciasto do pizzy na średnim spodzie
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 1/3 szkl. oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
Sposób wykonania:
- Cukier połączyć z rozkruszonymi drożdżami, aż się rozpuszczą, dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto.
- Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Rozłożyć na blachę i wyłożyć ulubionymi składnikami.
- Piec 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)
Całe wieki nie jadłam już pizzy. U mnie w domu mama robiła na grubym spodzie, ale ja akurat wolę na cienkim :)
OdpowiedzUsuń