Szukaj na tym blogu

Przepis na najlepsze ciasto do pizzy na średnim spodzie




Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
Sposób wykonania:
  1. Cukier połączyć z rozkruszonymi drożdżami, aż się rozpuszczą, dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto.
  3. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
  4. Rozłożyć na blachę i wyłożyć ulubionymi składnikami. 
  5. Piec 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)

1 komentarz:

  1. Całe wieki nie jadłam już pizzy. U mnie w domu mama robiła na grubym spodzie, ale ja akurat wolę na cienkim :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger