Kurczak słodko- kwaśny
Składniki:
- puszka pędów bambusa
- 2 piersi kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 średnia marchewka
- 1/3 puszki ananasa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 żabek czosnku
- 1/4 szkl. octu ryżowego
- 4 łyżki cukru
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- 3-4 łyżki ketchupu
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w kostkę, posolić i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Paprykę i ananasa pokroić w kostkę, marchew w słupki.
- Imbir i czosnek zetrzeć na tarce.
- Ocet ryżowy połączyć z cukrem i 3 łyżkami wody.
- Na rozgrzanej patelni smażyć kurczaka na oleju około 5 minut.Dodać imbir,czosnek i pieprz.
- Do mięsa dodać paprykę, marchew i ananasa. Dusić pod przykryciem 10 minut na małym ogniu.
- Wlać mieszankę octu z cukrem i całość zagotować.
- Na koniec dodajemy ketchup i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż marchewka będzie miękka.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz