Tarta truskawkowa
Składniki na ciasto kruche:
- 130 g mąki pszennej
- 75 g masła zimnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
Składniki na masę:
- 500 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 400 g truskawek
- 300 ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan fix
- 100 g wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
- Do miski przesiać mąkę, dodać masło i cukier puder. Rozdrobnić palcami na kruszonkę. Dodać żółtko i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Formę do tarty wysmarować masłem. Wyłożyć rozwałkowanym ciastem i nakłuć widelcem.
- Piec 30 minut w 180 stopniach.
- Z 500 ml mleka odlać 2/3 szklanki i wymieszać je z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem.
- Pozostałe mleko zagotować i wlać doń mieszankę jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Masło ubijać przez 3 minuty, a następnie cały czas ubijając dodawać po łyżce masy budyniowej.
- Gotową masę budyniową wyłożyć na ostudzony spód tarty, następnie poukładać pokrojone w plastry truskawki.
- Kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i śmietan-fix. Wyłożyć na tartę, posypać wiórkami kokosowymi.
- Tartę schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Smacznego :)
Co to sa te duze płaty na wierzchu?
OdpowiedzUsuń