Szukaj na tym blogu

Tarta truskawkowa


Składniki na ciasto kruche:
  • 130 g mąki pszennej
  • 75 g masła zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
Składniki na masę:
  • 500 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
Dodatkowo:
  • 400 g truskawek
  • 300 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan fix
  • 100 g wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
  1. Do miski przesiać mąkę, dodać masło i cukier puder. Rozdrobnić palcami na kruszonkę. Dodać żółtko i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Formę do tarty wysmarować masłem. Wyłożyć rozwałkowanym ciastem i nakłuć widelcem.
  3. Piec 30 minut w 180 stopniach.
  4. Z 500 ml mleka odlać 2/3 szklanki i wymieszać je z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem.
  5. Pozostałe mleko zagotować i wlać doń mieszankę jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Masło ubijać przez 3 minuty, a następnie cały czas ubijając dodawać po łyżce masy budyniowej.
  7. Gotową masę budyniową wyłożyć na ostudzony spód tarty, następnie poukładać pokrojone w plastry truskawki.
  8. Kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i śmietan-fix. Wyłożyć na tartę, posypać wiórkami kokosowymi.
  9. Tartę schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Smacznego :)






1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger