Szukaj na tym blogu

Galart jajko



Składniki:
  • 10 wydmuszek
  • włoszczyzna
  • 1,5 l wody
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki zielonego groszku
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • natka pietruszki
Sposób wykonania:
  1. W garnku ugotować z mięsa, włoszczyzny i przypraw bulion.
  2. Przygotować skorupki poprzez zrobienie dziurki z szerszego końca jajka i przez nie wylać zawartość. Wydmuszki wyparzyć we wrzątku i osuszyć.
  3. Żelatynę zalać 1/3 szkl. zimnej wody i pozostawić do napęcznienia.
  4. 0,5 l przecedzić przez sito drobne i zagotować. Odstawić z ognia i dodać żelatynę .
  5. Wydmuszki jajek ułożyć w opakowaniu na jajka otworem do góry.
  6. Każde jajko napełnić do 3/4 wysokości rozdrobnioną piersią kurczaka i warzywami.
  7. Zalać tężejącym wywarem i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 
  8. Obrać jajka ze skorupek. 
Smacznego ;)

5 komentarzy:

  1. Robiła kiedyś moim dzieciom i wnukom wydmuszki wypełnione kolorowymi galaretkami-fajny efekt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeciez Jak to wypelnic Tag wydmuszke to jest za Mala dziurka na jarzyne i mieso

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale przecież po wydmuchaniu otwor z dołu można powiększyć

      Usuń
    2. Można użyć sylikonowych foremek do gotowania jajek🙂

      Usuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger