Galart jajko
Składniki:
- 10 wydmuszek
- włoszczyzna
- 1,5 l wody
- 1 pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki zielonego groszku
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
- W garnku ugotować z mięsa, włoszczyzny i przypraw bulion.
- Przygotować skorupki poprzez zrobienie dziurki z szerszego końca jajka i przez nie wylać zawartość. Wydmuszki wyparzyć we wrzątku i osuszyć.
- Żelatynę zalać 1/3 szkl. zimnej wody i pozostawić do napęcznienia.
- 0,5 l przecedzić przez sito drobne i zagotować. Odstawić z ognia i dodać żelatynę .
- Wydmuszki jajek ułożyć w opakowaniu na jajka otworem do góry.
- Każde jajko napełnić do 3/4 wysokości rozdrobnioną piersią kurczaka i warzywami.
- Zalać tężejącym wywarem i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
- Obrać jajka ze skorupek.
Smacznego ;)
Robiła kiedyś moim dzieciom i wnukom wydmuszki wypełnione kolorowymi galaretkami-fajny efekt.
OdpowiedzUsuńPrzeciez Jak to wypelnic Tag wydmuszke to jest za Mala dziurka na jarzyne i mieso
OdpowiedzUsuńale przecież po wydmuchaniu otwor z dołu można powiększyć
UsuńMożna użyć sylikonowych foremek do gotowania jajek🙂
UsuńFajnie wygladaja😀
OdpowiedzUsuń