Drożdżowiec z porzeczką
Składniki na blachę 25x35 cm:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 1 szkl. mleka
- szczypta soli
- 2 szkl. czerwonych porzeczek
Składniki na kruszonkę:
- 60 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szkl. mąki pszennej
Sposób wykonania:
- Rozczyn: Do pokruszonych drożdży dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 1/4 szkl. ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia na 20 minut.
- Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, sól, jajko, masło i rozczyn. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Kruszonka: Do rozpuszczonego i przestudzonego masła dodać pozostałe składniki i wyrobić palcami.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć do formy, po czym ponownie odstawić w ciepłe miejsce tym razem na 15 minut.
- Na wierzch ciasta wyłożyć owoce i posypać kruszonką.
- Piec w 175 stopniach przez około 40 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)
uwielbiam drożdżowe ciasta
OdpowiedzUsuń