Pierogi z nadzieniem z zielonej soczewicy
Składniki na ciasto:
- ok 700 g mąki pszennej (dostępne są specjalne mąki na pierogi)
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 500 ml ciepłej wody
Składniki na nadzienie:
- 300 g zielonej soczewicy
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- sól, pieprz
- 1 kopiasta łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 szczypty przyprawy uniwersalnej
Sposób wykonania:
- Soczewicę gotować 30 minut do miękkości, a następnie zmiksować na gładką masę.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z przyprawami połączyć z soczewicą. Dodać rozmącone jajko. Dokładnie wymieszać.
- Łączymy składniki ciasta i dokładnie wyrabiamy. Rozwałkowujemy je na około 3 mm. Ważne by na całej powierzchni było jednakowo grube.
- Przy pomocy szklanki lub innego naczynia o średnicy około 5 cm wycinamy okręgi z ciasta.
- Nakładamy farsz po 1 łyżeczce, składamy pieroga na pół i zaklejamy dokładnie brzegi.
- Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i po wypłynięciu gotujemy przez 4 minuty.
Smacznego ;)
Jeśli jest jajko, to raczej nie są wegańskie ale za to wegetariańskie jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuń