Pająki na ciastkach na Halloween
Składniki na ciastka:
- 140 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g masła
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na pająki:
- tubka ciemnej czekolady do pisania
- draże czekoladowe w dwóch rozmiarach
Sposób wykonania:
- W misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać całe jajko i połączyć. Kolejno wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą połączyć.
- Do masy dodać drobno posiekaną czekoladę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać po jednej łyżce masy w kilkucentymetrowych odstępach, ponieważ podczas pieczenia ciastka urosną.
- Piec około 12-14 minut w 180 stopniach.
- Gorące ciastka wyłożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
- Draże przekroić na pół i za pomocą czekolady z tubki "przykleić" do ciastka tworząc głowotułów i odwłok pająka.
- Odnóża dorysować czekoladą w tubce.
Smacznego ;)
Gdzie szukać takich czekoladowych kulek w 2 rodzajach? Kupić 2 różnych firm? Czy są jakieś mające różne rozmiary w jednym opakowaniu?
OdpowiedzUsuńgłowa to draże kokosowe a tułów to maltesers :)
UsuńDzięki śliczne!!!
Usuń