Szukaj na tym blogu

Pająki na ciastkach na Halloween




Składniki na ciastka:
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki na pająki:
  • tubka ciemnej czekolady do pisania
  • draże czekoladowe w dwóch rozmiarach


Sposób wykonania:
  1. W misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać całe jajko i połączyć. Kolejno wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą połączyć.
  2. Do masy dodać drobno posiekaną czekoladę. 
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać po jednej łyżce masy w kilkucentymetrowych odstępach, ponieważ podczas pieczenia ciastka urosną.
  4. Piec około 12-14 minut w 180 stopniach.
  5. Gorące ciastka wyłożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
  6. Draże przekroić na pół i za pomocą czekolady z tubki "przykleić" do ciastka tworząc głowotułów i odwłok pająka. 
  7. Odnóża dorysować czekoladą w tubce. 
Smacznego ;) 







3 komentarze:

  1. Gdzie szukać takich czekoladowych kulek w 2 rodzajach? Kupić 2 różnych firm? Czy są jakieś mające różne rozmiary w jednym opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger