Muffinki piernikowe z kremem budyniowym
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka czubata cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 250 g dowolnej konfitury lub dżemu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Składniki na krem budyniowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 300 g masła
Sposób wykonania:
- W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche, a w drugiej misce składniki mokre z pominięciem konfitury/ dżemu.
- Obie masy ze sobą połączyć za pomocą łyżki i na końcu dodać konfiturę.
- Ciasto ponakładać do papilotek i piec w piekarniku w 190 stopniach przez około 20-25 minut.
- Krem: Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, a pozostałe mleko gotować razem z cukrem cały czas mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować dodać budyń, dalej mieszać. Przelać gęstą masę do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło miksować do osiągnięcia puszystej masy, a następnie po łyżce masy budyniowej dodawać i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowanym kremem można dekorować babeczki.
Smacznego :)
Super przepis 😋
OdpowiedzUsuń