Drożdżowe ślimaczki makowe
Składniki na ciasto na około 12-14 sztuk:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 80 g masła
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 400 g gotowej masy makowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 białko
Sposób wykonania:
- Drożdże rozetrzeć z cukrem i dodać podgrzane mleko. Odstawić do wyrośnięcia.
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajko i rozpuszczone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Składniki na nadzienie połączyć ze sobą w misce.
- Ciasto rozwałkować na wymiar 30x40 cm, posmarować białkiem, wyłożyć nadzienie zostawiając 1 cm ciasta na brzegach. Wzdłuż dłuższego boku zwijać ciasto w roladę. Kroić w plastry szerokości 2-3 cm.
- Piec 20 minut w 180 stopniach.
- Wierzch ciasta udekorować lukrem i posypać orzechami lub płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz