Szukaj na tym blogu

Drożdżowe ślimaczki makowe

 


Składniki na ciasto na około 12-14 sztuk:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 80 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  • 400 g gotowej masy makowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 
  • 1 białko
Sposób wykonania:
  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i dodać podgrzane mleko. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajko i rozpuszczone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Składniki na nadzienie połączyć ze sobą w misce.
  4. Ciasto rozwałkować na wymiar 30x40 cm, posmarować białkiem, wyłożyć nadzienie zostawiając 1 cm ciasta na brzegach. Wzdłuż dłuższego boku zwijać ciasto w roladę. Kroić w plastry szerokości 2-3 cm. 
  5. Piec 20 minut w 180 stopniach. 
  6. Wierzch ciasta udekorować lukrem i posypać orzechami lub płatkami migdałowymi. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger