Domowe pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto:
- 640 g mąki pszennej
- 375 ml gorącej wody
- łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Składniki na farsz:
- 800 g kiszonej kapusty
- 60 g suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka cukru
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- płaska łyżeczka pieprzu
Sposób wykonania farszu:
- Grzyby zalać 2 szklankami wody i odstawić na całą noc do namoczenia.
- Następnego dnia grzyby drobno posiekać, a wodę z nich absolutnie nie wylewać.
- Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na oleju. Dodać grzyby i smażyć około 5 minut.
- Kapustę przepłukać pod zimną wodą i dobrze odsączyć. Posiekać drobno i przełożyć do garnka. Dodać do niej przyprawy oraz cukier. Do garnka wlać wodę z moczenia grzybów oraz pól szklanki wody, a także podsmażoną cebulę oraz grzyby. Gotować na małym ogniu przez godzinę.
- Pamiętam, aby przed użyciem farszu wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
Sposób wykonania ciasta:
- Mąkę wsypać do piski, dodać sól.
- W 1,5 szkl. bardzo gorącej rozpuścić masło i wlać do miski. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut.
- Po zlepieniu pierogów wrzucać do wrzątku i gotować 4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
- Ostudzone pierogi można mrozić najlepiej poprzez wysmarowanie ich oleje i włożenie do woreczków strunowych.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz