Szukaj na tym blogu

Amerykańskie żeberka barbecue





Składniki:

  • ·         1 długi pas żeberek ok. 1 kg
Marynata:
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:

Sposób przyrządzania:

1.     Żeberka marynujemy na sucho. Składniki marynaty mieszamy i nacieramy mięso. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
2.     Żeberka zawijamy w folię aluminiową, tak by mieć do nich dostęp w czasie pieczenia.
3.     Pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
4.     Odwijamy folię, usuwamy wytopiony tłuszcz by się nie przypalił i smarujemy żeberka z dwóch stron sosem barbecue.
5.     Wkładamy z powrotem do piekarnika na około 1,5 godziny.
Porady:
1.     Idealnym dodatkiem do żeberek są pieczone ziemniaki lub frytki.
2.     Żeberka podajemy z sosem barbecue. Gdy jego smak wydaje się nam zbyt intensywny możemy go zmieszać z ketchupem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger