Amerykańskie żeberka barbecue
Składniki:
- · 1 długi pas żeberek ok. 1 kg
Marynata:
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżeczka słodkiej
papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- Ok 5 łyżek sosu barbeque
Sposób przyrządzania:
1. Żeberka marynujemy na
sucho. Składniki marynaty mieszamy i nacieramy mięso. Wstawiamy do lodówki na
całą noc.
2. Żeberka zawijamy w folię
aluminiową, tak by mieć do nich dostęp w czasie pieczenia.
3. Pieczemy przez 45 minut
w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
4. Odwijamy folię, usuwamy
wytopiony tłuszcz by się nie przypalił i smarujemy żeberka z dwóch stron
sosem barbecue.
5. Wkładamy z powrotem do
piekarnika na około 1,5 godziny.
Porady:
1. Idealnym dodatkiem do
żeberek są pieczone ziemniaki lub frytki.
2. Żeberka podajemy z sosem
barbecue. Gdy jego smak wydaje się nam zbyt intensywny możemy go zmieszać z
ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz