Żurek w chlebie
Składniki:
- 500 g białej kiełbasy
- 2-3 l wody
- 80 g selera
- 2 marchewki
- pietruszka
- 5 cm pora
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 ziemniaki
- 3 cebule
- 1 butelka zakwasu na żurek
- 200 g suchej kiełbasy
- majeranek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę i gotować na małym ogniu.
- Seler, marchew, pietruszkę, ziemniaki pokroić drobno w kostkę, wrzucić do garnka.
- Rozdrobniony czosnek, por w całości dołożyć do warzyw. Gotować tak około 20 minut.
- Po tym czasie wlać zakwas i gotować kolejne 10 minut.
- Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dołożyć do zupy.
- Doprawić do smaku, a białą kiełbasę wyciągnąć z zupy w celu pokrojenia w plastry, bądź kostkę i włożenia z powrotem do żurku.
- Zupę podawać z ugotowanym jajkiem
Smacznego ;)
Nieśmiało się przyznam, że zawsze miałam problem z jedzeniem takiego żuru w chlebie bo nigdy nie wiedziałam jak się za niego zabrać, ale uwielbiam do tej pory. Piekny żur! Kluskowy Garnek. Zapraszam
OdpowiedzUsuń