Szukaj na tym blogu

Żurek w chlebie




Składniki:
  • 500 g białej kiełbasy
  • 2-3 l wody
  • 80 g  selera 
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 5 cm pora
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3-4 ziemniaki 
  • 3 cebule
  • 1 butelka zakwasu na żurek
  • 200 g suchej kiełbasy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę i gotować na małym ogniu.
  2. Seler, marchew, pietruszkę, ziemniaki pokroić drobno w kostkę, wrzucić do garnka. 
  3. Rozdrobniony czosnek, por w całości dołożyć do warzyw. Gotować tak około 20 minut.
  4. Po tym czasie wlać zakwas i gotować kolejne 10 minut.
  5. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dołożyć do zupy.
  6. Doprawić do smaku, a białą kiełbasę wyciągnąć z zupy w celu pokrojenia w plastry, bądź kostkę i włożenia z powrotem do żurku. 
  7. Zupę podawać z ugotowanym jajkiem 
Smacznego ;)






1 komentarz:

  1. Nieśmiało się przyznam, że zawsze miałam problem z jedzeniem takiego żuru w chlebie bo nigdy nie wiedziałam jak się za niego zabrać, ale uwielbiam do tej pory. Piekny żur! Kluskowy Garnek. Zapraszam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger