Szukaj na tym blogu

Cake popsicles - ciasteczkowe lody piernikowe


Składniki na 16 sztuk lodów roz. 9cm:

  • 500 g z tego ciasta- kliknij
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 700 g białej czekolady- około 100 g zostawić do dekoracji
  • dowolne dekoracje - draże, posypki itp.
Sposób wykonania:
  1. Przygotować piernik wg przepisu. Za pomocą miksera lub blendera rozkruszyć na bardzo drobno.
  2. W misce połączyć ze sobą cukier puder wraz z serkiem i po trochu dodawać  ciasto i łączyć najlepiej dłońmi.
  3. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pędzelkiem wysmarować formę sylikonową , najlepiej zrobić 3 warstwy i za każdą warstwą wstawić do zamrażalnika , wtedy bardzo szybko zastyga. 
  4. Tak przygotowaną formę wypełnić nadzieniem piernikowym, włożyć patyczek i zalać czekoladą. Wstawić do zamrażalnika.
  5. Do pozostałej czekolady dolać odrobinę oleju i dokładnie wymieszać. Za pomocą małej łyżeczki rozprowadzić na wierzch lodów czekoladę i udekorować wg własnego uznania.
Smacznego :)

Uwagi:
  1. Jeśli dziurka od patyczka w formie zatka się czekoladą wystarczy podgrzać czubek nożna i włożyć w miejsce zatkanej dziurki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger