Cake popsicles - ciasteczkowe lody piernikowe
- 500 g z tego ciasta- kliknij
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 700 g białej czekolady- około 100 g zostawić do dekoracji
- dowolne dekoracje - draże, posypki itp.
Sposób wykonania:
- Przygotować piernik wg przepisu. Za pomocą miksera lub blendera rozkruszyć na bardzo drobno.
- W misce połączyć ze sobą cukier puder wraz z serkiem i po trochu dodawać ciasto i łączyć najlepiej dłońmi.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pędzelkiem wysmarować formę sylikonową , najlepiej zrobić 3 warstwy i za każdą warstwą wstawić do zamrażalnika , wtedy bardzo szybko zastyga.
- Tak przygotowaną formę wypełnić nadzieniem piernikowym, włożyć patyczek i zalać czekoladą. Wstawić do zamrażalnika.
- Do pozostałej czekolady dolać odrobinę oleju i dokładnie wymieszać. Za pomocą małej łyżeczki rozprowadzić na wierzch lodów czekoladę i udekorować wg własnego uznania.
Smacznego :)
Uwagi:
- Jeśli dziurka od patyczka w formie zatka się czekoladą wystarczy podgrzać czubek nożna i włożyć w miejsce zatkanej dziurki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz