Drożdżówki z powidłami obsypane orzechami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g stopionego masła
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- powidła śliwkowe
- cytryna
- garść orzechów laskowych i migdałów
- 6 łyżek cukru pudru
Sposób wykonania:
- Ciepłe mleko dokładnie połączy z drożdżami, 1 łyżeczką mąki i cukrem. odstawić do wyrośnięcia.
- Mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać rozczyn, 1 jajko, masło i dokładnie wyrobić ciasto.
- Odstawić do podwojenia objętości.
- Ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm
- Wykrawać prostokąty , posmarować powidłami, zwinąć w rulon. Naciąć wzdłuż rulonu (zostawić ok. 1 cm na końcu nierozciętego).Zaplatać ze sobą naprzemiennie.
- Drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.
- Lukier: puder puder połączyć z łyżką soku z cytryny i odrobiną wody. Posmarować drożdżówki i obsypać posiekanymi orzechami i migdałami.
Smacznego :)
Chętnie wyskubałabym te orzechy ! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńcudna drożdżówa ! :D i ja również zaczęłabym od orzechów :D
OdpowiedzUsuń