Bułki razowe
września 07, 2014
4
bułki
,
dietetyczne
,
drożdże
,
kuchnia polska
,
mączne
,
śniadanie
,
z piekarnika
Składniki:
- 400 g mąki żytniej-razowej
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 14 suchych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 150 ml ciepłej wody
- sezam
- pestki dyni
- 1 jajko
Sposób wykonania:
- Do podgrzanego mleka dodać drożdże i cukier oraz 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Gotowy zaczyn dodajemy do mąki i soli, dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto.
- Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godziny.
- Po tym czasie z ciasta formujemy bułki i układamy na blaszce do pieczenia.
- Wierzch bułek smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami.
- Piec 20-30 minut w 210 stopniach.
Smacznego :)
Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńza smacznie tutaj! :)
OdpowiedzUsuńPiękne :)
OdpowiedzUsuńjak mam świeze drozdze w kostce to ile ich dodac?:)
OdpowiedzUsuń