Błota Missisipi
października 05, 2014
2
ciasto
,
czekolada
,
deser
,
kuchnia amerykańska
,
mączne
,
słodkie
,
tarta
,
z piekarnika
Przedstawiamy prawdziwy przysmak "zza wielkiej wody". To ciasto ma nie tylko wyjątkowo chwytliwą nazwę. To coś dla prawdziwych konerserów czekolady.
Składniki na ciasto:
- 225 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 150 g masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1-2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 175 g masła
- 350 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 150 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietanki 12-18%
Dekoracja:
- 425 ml kremówki
- czekolada
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać masło i rozetrzeć z mąką. Wsypać cukier i dodać tyle wody, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
- Ciasto rozwałkować i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem. Przykryć żaroodpornym papierem i wysypać fasolę lub inne obciążenie. Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni.
- Zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 10 minut.
- Nadzienie: Utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodając jajka i kakao. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i wlać do masy jajecznej razem ze śmietaną. Dokładnie zmiksować, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Masę wylać na ciasto i piec całość przez 45 minut.
- Po wystudzeniu ciasta nałożyć ubitą śmietanę z cukrem pudrem i posypać startą czekoladą.
Smacznego :)
Ciasto wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie intensywne :)
OdpowiedzUsuń