Tarta z kremem cytrynowym i borówkami
października 07, 2014
3
ciasta kruche
,
ciasto
,
deser
,
kuchnia amerykańska
,
mączne
,
owoce
,
słodkie
,
tarta
,
z piekarnika
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 90 g cukru
Składniki na masę :
- 370 g serka mascarpone
- 200 ml kremówki
- 4 łyżki cukru
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- borówki
Sposób wykonania:
- Przesianą mąkę połączyć z cukrem. Dodać masło i jajko. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkować i ułożyć na formie wysmarowanej masłem i ponownie włożyć do lodówki na 30 minut.
- Ciasto pieczemy przez 20 minut z fasolą na wierzchu, a kolejne 15 minut już bez w 190 stopniach.
- Krem: Serem mascarpone utrzeć z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodać ubitą kremówkę i całość dokładnie połączyć.
- Krem wyłożyć na ciasto. Wierzch udekorować owocami.
Smacznego :)
pysznie wygląda i już żałuję, że nie ma sezonu na borówki :)
OdpowiedzUsuńTak letnio u Ciebie. Pycha :)
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie letnia, pyszności :)
OdpowiedzUsuń