Zupa krem z dyni
listopada 03, 2014
2
dietetyczne
,
dynia
,
kuchnia polska
,
niskokaloryczne
,
obiad
,
warzywa
,
wegetariańskie
,
Zupy
Składniki na 5 porcji:
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw- ja dałam dwie kostki rosołowe
- 700-800 g obranej dyni
- 2 ziemniaki (310g)
- 1 cebula- 120 g
- 3 ząbki czosnku
- 100 g marchewki
- ok. 5 cm pora
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz, curry, słodka papryka, cukier, kurkuma
Sposób wykonania:
- Dynię pokroić w małą kostkę.
- W garnku na oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucamy czosnek i dynię, ziemniaki surowe, kurkumę, curry, marchew oraz por. Całość smażymy około 10 minut.
- Po 10 minutach dolewamy bulion i tak całość gotujemy 30 minut.
- Na koniec miksujemy zupę do otrzymania konsystencji kremu.
- Doprawiamy przyprawami i podajemy np. z prażonymi pestkami dyni.
Smacznego :)
1 porcja zawiera:
175,8 kalorii
3,7 B
26,12 W
8,7 T
Pięknie i smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńkrem z dyni to moja ulubiona zupa! :)
OdpowiedzUsuń