Najlepszy placek drożdżowy na wielką blachę
stycznia 30, 2015
2
ciasto
,
drożdże
,
kuchnia polska
,
mączne
,
owoce
,
słodkie
,
smaki dzieciństwa
,
śliwki
,
z piekarnika
Składniki na ogromną blachę:
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 1 szkl. cukru
- 1 szklanka mleka
- 6 dużych jaj
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 125 g masła
- 700 g śliwek
Kruszonka:
- 100 g masła
- 1 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
Sposób wykonania:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do rozpuszczonego mleka dodajemy jogurt ( nie prosto z lodówki)
- Zaczyn wymieszać z jajkami, mąką, a następnie dodajemy stopniowo masło z jogurtem.
- Wyrabiamy dokładnie ciasto a następnie zostawiamy do wyrośnięcia.
- Blachę smarujemy masłem i opruszamy mąką.
- Przekładamy ciasto na blachę, wyłożyć owoce, a wierzch posypać kruszonką.
- Pieczemy do suchego patyczka (średnio 60 minut) w 180 stopniach.
Smacznego :)
Drożdżowe z jogurtem musi być pyszne!!
OdpowiedzUsuńZdecydowane rodzinna porcja :)
OdpowiedzUsuń