Runo leśne
stycznia 19, 2015
5
ciasto
,
deser
,
kuchnia polska
,
mączne
,
słodkie
,
szpinak
,
tort
,
z piekarnika
To ciasto to prawdziwy hit. Wyróżnia się tak bardzo, że z pewnością jeszcze długo nie straci na popularności.
Składniki:
- 450 g mrożonego i rozdrobnionego szpinaku
- 300 g cukru
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szkl. oleju
- 300 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 śmietan-fixy
- cukier wanilinowy
- owoc granatu
Sposób wykonania:
- Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.
- Jajka miksujemy z cukrem i dodajemy olej niewielkimi porcjami.
- Kolejno dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy, po czym dodajemy szpinak.
- Gotową masę wylewamy do formy i pieczemy 60-80 min (zależy od piekarnika) w 180 stopniach.
- Wyrośnięte ciasto odstawiamy do wystygnięcia, po czym odcinamy wierzch ciasta, który drobno rozkruszamy w dłoniach.
- Kremówkę ubijamy i łączymy ze śmietan-fixami i cukrem wanilinowym.
- Gotową masę wykładamy na ciasto, a wierzch posypujemy rozkruszonym wcześniej ciastem.
- Na wierzch dajemy fragmenty granatu.
Całość:
4426 kcal
74,1 B
562 W
202 T
1/12 porcji:
368 kcal
6,1 B
46,8 W
16,8 T
niedawno jadlam u kogos i smakowalo mi bardzo szczegolnie ze nie czuc szpinaku
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńpieknie się prezentuje to ciasto!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie efektowne ciasto!
OdpowiedzUsuńWiduje tu i tam i bardzo mi sie podoba!
:)
Po prostu bajka...
OdpowiedzUsuń