Blok czekoladowy rodem z PRLu
lutego 18, 2015
1
bez pieczenia
,
czekolada
,
deser
,
kuchnia polska
,
kuchnia PRL
,
mleko w proszku
,
słodkie
,
smaki dzieciństwa
Składniki:
- 250 g margaryny (zdecydowanie najlepiej palmy )
- 1 szkl cukru
- 250 g herbatników
- 400 g mleka w proszku ( niebieskie opakowanie)
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek mleka
- dowolny aromat
Sposób wykonania:
- Do garnka wkładamy margarynę, cukier, kakao, aromat i mleko. Wszystko razem gotujemy do uzyskania jednolitej masy na małym ogniu ( nie doprowadzamy do wżenia)
- Następnie dodajemy do masy pokruszone herbatniki oraz mleko w proszku.
- Całą masę przekładamy do keksówki (u mnie była silikonowa, więc nie było potrzeby wykładania jej papierem)
- Wkładamy do lodówki i tak przechowujemy.
Smacznego :)
o jeny jak ja go kocham...
OdpowiedzUsuń