Drożdżówki z serem
października 22, 2017
0
drożdże
,
drożdżówki
,
kuchnia polska
,
mączne
,
ser
,
słodkie
,
z piekarnika
Wyglądają obłędnie, są przepyszne, zawsze się udają i znikają tak szybko, że waga nie zdąży tego odnotować ;)
Składniki na ciasto:
- 340 g mąki pszennej
- 30 g cukru waniliowego
- 40 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 125 ml mleka
- płaska łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
- 500 g sera białego /twarogu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3-4 łyżki cukru
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 szkl. cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Sposób wykonania:
- W misce cukier waniliowy połączyć z drożdżami, dodać połowę podgrzanego mleka i 3 łyżki mąki. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
- Resztę mleka podgrzać razem z masłem.
- Do pozostałej mąki dodać sól, gotowy rozczyn, mleko z masłem i roztrzepane żółtka. Wszystko razem zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia.
- W między czasie przygotowujemy nadzienie: twaróg dokładnie zmielić i dodać pozostałe składniki. Dokładnie połączyć.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować w figurę przypominającą prostokąt o wymiarach 30x60 cm. Na wierzchu rozsmarować masę serową. 1/3 dłuższego boku złożyć do środka z jednej i z drugiej strony. (Patrz zdjęcia poniżej)
- Złożone ciasto pokroić na 12 części. Każdą część skręcić na środku jak na kokardkę.
- Gotowe kokardki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut.
- Piec w 190-200 stopniach przez około 20 minut.
- Kokardki polukrować gdy są jeszcze ciepłe.
Smacznego :)
Ps. Ja do masy serowej dodałam rodzynki! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz