Pieczone pałki z ziemniakami. Swojskie jadło
października 31, 2017
3
kuchnia polska
,
kurczak
,
mięsne
,
mięso
,
obiad
,
z piekarnika
,
ziemniaki
Pieczone pałki to danie dla prawdziwego faceta. Gdy mąż przyjdzie z pracy i zobaczy je na stole z pewnością będzie zachwycony.
Składniki:
Mięso:
- 8-10 pałek z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki suszonej bazylii
- łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Ziemniaki:
- 5 dużych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- szczypta kminku
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
Sposób wykonania:
- Mięso zamarynować i odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki wymieszać z przyprawami i cebulami pokrojonymi w ćwiartki. Odstawić.
- Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wyłożyć pałki, a następnie ziemniaki z cebulą.
- Piec w 190 stopniach przez godzinę.
Oj, jak ja lubię takie dania - obiad gotowy i tylko jeden gar do umycia!
OdpowiedzUsuń:)
Mi dzisiaj pieczone ziemniaki w ogóle nie wyszły :(
OdpowiedzUsuńSerio 90 stopni, godzina i tak upieczone? No nie wydaje mi się 😊
OdpowiedzUsuń