Kapsalon
Składniki na 8 porcji:
- 1-1,5 kg ziemniaków
- podwójna pierś kurczaka
- 3 łyżki przyprawy gyros
- 200 g żółtego sera
- 1 czerwona cebula
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 kapusta pekińska
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros i smażyć na patelni na oleju.
- Ziemniaki obrać, pokroić w słupki i usmażyć w głębokim oleju.
- Cebulę pokroić w piórka, ogórka w cienkie plasterki, paprykę w drobna kostkę, pomidory w ósemki, a kapustę drobno posiekać.
- Składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć.
- Na dno dużej aluminiowej formy wykładamy frytki wcześniej przygotowane, na nie równomiernie rozprowadzamy mięso. Całość posypujemy żółtym serem startym na dużych oczkach.
- Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż ser się roztopi.
- Wszystkie warzywa ze sobą mieszamy w misce i wykładamy na gorące frytki z mięsem.
- Całość polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz