Nocne bułki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 1/3 szkl. oleju
Dodatkowo:
- 1 jajko
- mak
Sposób wykonania:
- Wieczorem drożdże dokładnie wymieszać z cukrem do rozpuszczenia, dodać 2 łyżki maki pszennej i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól. olej, letnią wodę i drożdże.Wyronić ciasto.
- Przykryć miskę folia spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia rano wyłożyć ciasto na blat, ponownie zagnieść i podzielić na 12 części.
- Uformować dowolny kształt bułeczek i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut pod ręcznikiem.
- Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
- Piec 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego ;)
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz