Tarta zdrowo nadziana
października 13, 2014
0
dietetyczne
,
mączne
,
niskokaloryczne
,
obiad
,
South Beach
,
szpinak
,
tarta
,
warzywa
,
z piekarnika
Składniki na spód:
- 1 i 3/4 szkl. mąki razowej ( u mnie żytnia razowa typ 2000) -170g
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka masła
Nadzienie:
- 1 pomidor -115g
- ser feta- 120 g
- 1 łyżeczka masła
- 90 świeżego szpinaku
- 65 g suszonych pomidorów
- 50 g czerwonej cebuli
- 4 jajka
Sposób wykonania:
- Składniki na ciasto wyrobić na jednolitą masę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie smarujemy formę masłem i wykładamy ciastem. Pieczemy 12 minut w 200 stopniach.
- Szpinak smażymy na maśle.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy pokruszony ser feta, pomidora, pokrojone suszone pomidory, czerwoną cebulę oraz przesmażony szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na tartę.
- Zapiekamy w piekarniku.
Smacznego:)
Całość:
1564 kcal
92 B
188 W
61 T
1/4 całości:
391 kcal
23 B
47 W
15 T
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz