Szukaj na tym blogu

Chatka z piernika



Na jej widok dzieciom świecą się oczy. Chatka z piernika to coś co sprawi, że święta będą prawdziwie bajkowe. Jest z tym trochę roboty, ale ostateczny efekt jest powalający. Wykonywanie takiej chatki to świetny sposób na rodzinne spędzenie czasu. Każdy znajdzie bowiem coś dla siebie. 

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 125 g płynnego miodu
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki słodkiej płynnej śmietany kremówki
Dodatkowo:
  • landrynki 
  • precelki
  • płatki śniadaniowe imitujące dachówkę
  • posypki dekoracyjne płatkowa, w kształcie gwiazdek, serduszek, perełek i drobnych kuleczek i srebrnych grudek
Składniki na lukier:
  • 3 białka
  • 3 szklanki cukru pudru
Sposób wykonania:
  1. Zaczynamy od przygotowania projektu chatki z tektury. Należy to zrobić starannie by wszystko do siebie pasowało. Gdy mamy gotowe wykroje możemy zabierać się za ciasto.
  2. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Sodę oczyszczoną rozpuścić w łyżce zimnej wody i przelać do wystudzonej masy miodowej. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. 
  4. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy miodowej. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać kilka łyżek kremówki. Gotowe ciasto włożyć do na około 30 minut. 
  5. Z gotowego ciasta zaczynamy wycinanie elementów konstrukcji. Zaczynamy od podstawy. Ciasto na tę część rozwałkowujemy na około 7 mm najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Kolejną część ciasta rozwałkowujemy na około 5 mm i wycinamy pozostałe elementy chatki.
  6. Gotowe elementy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7 minut. 
  7. Otwory na okna wypełniamy dokładnie rozkruszonymi w moździerzu landrynkami. Nie należy żałować surowca, ale należy uważać by nie ubrudził piernika. Wkładamy elementy jeszcze raz do piekarnika na około 3 minuty. Należy uważać by nie doprowadzić landrynek do wrzenia.
  8. Wykonujemy lukier. Białka i cukier puder ucieramy mikserem lub przy użyciu robota kuchennego przez 15 minut. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać więcej cukru pudru. Gotowy lukier umieszczamy w rękawie cukierniczym.
  9. Wypieczone elementy konstrukcyjne dekorujemy lukrem i pozostałymi ozdobami.
  10. Płatki imitujące dachówki i inne elementy ozdobne mocujemy za pomocą lukru.
  11. Składamy elementy chatki w całość, łącząc elementy ze sobą przy pomocy lukru.
  12. Wykonujemy ostatnie zdobienia i ewentualne defekty zalepiamy lukrem.
Smacznego, choć i tak ją zostawicie na przyszły rok ;)


1 komentarz:

  1. Chatka piękniusia ja bardzo bym chciała też taką zrobić ale na tym się skończy,bo jestem antytalent manualny.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger