22 lipca 2013

Bułki maślane


Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 80 g roztopionego masła
  • 2/3 szkl. ciepłego mleka
  • 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży 
  • 3 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
Sposób wykonania:
Do przesianej mąki dodać sól i 2 łyżeczki cukru. W drugiej misce połączyć mleko z drożdżami i 1 łyżeczką cukru, następnie połączyć z mąką. Kolejno wbijamy jajko ( 1 łyżkę z jajka odłożyć), dodajemy przestudzone masło. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 90 minut w ciepłe miejsce. 
Po tym czasie formować bułki i układać na natłuszczonej blaszce. W takiej postaci ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. 
Następnie wierzch bułek smarujemy pozostałą łyżka jajka i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
Smacznego :) 



2 komentarze:

  1. maślane bułeczki jakoś zawsze kojarzą mi się z dziciństwem, jak byłam mała to często je jadłam ;) a domowe o niebo lepsze od kupnych ! ;D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails